• De totstandkoming van ons jubileumboek

  Hoe is het jubileumboek tot stand gekomen. 

  Het begon met een doos die Theo kreeg van oud jeugdvoorzitter Peter de Jong jr. ongeveer een jaar geleden. Zoveel historie in een oude doos, daar moesten we wel iets mee doen. Zo ontstond het idee voor een speciale Stip. Nu Candia 55 jaar bestaat, leek het ons het ideale moment om deze ‘oude doos’ met jullie te delen. 

  De doos hebben we omgekeerd en elke Candialoog, Stip, programmaboekje en zelfs een jeugdplan hebben we ingezien. Het hele ontstaan van de vereniging, van een club met betrokken mensen met hart voor alle ‘Candianen’ dat spat uit al die teksten.  Het was zo bijzonder om te lezen hoe het er door de jaren heen aan toe ging. Het is tegenwoordig bijna ondenkbaar dat kritische noten gewoon in een clubblad werden uitgetypt, met meteen een weerwoord van bestuur of redactie. Dat huwelijken en geboortes werden gemeld aan de hele vereniging en dat straffen vanwege hardspel en ook wanbetalers van contributie openlijk werden genoemd. Ook de opvoedende taak, hoe je met hygiëne en jeugd in de verenigingsdouche moest omgaan, en dat selectiespelers niet aan zaalvoetbal op vrijdag mochten deelnemen was allemaal te lezen.

  Maar ook nieuws over de klaverjas- en jokerclub, want die avondjes kaarten waren erg belangrijk, en niet te vergeten de Carnavalsvereniging ‘’de Candianen’’.  Waar zijn ze gebleven?

  Het hele ontstaan van de vereniging, van een club met betrokken mensen met hart voor alle ‘Candianen’ dat spat uit al die artikelen. De vele ‘pen’ schrijvers, het ‘jeugdpraatje’ van Andre Toonen, het ‘Ik heb gehoord’ van Ineke vd Berg. Het ‘Sportret’ van Henk Jansen, die jarenlang de Stip heeft verzorgd. De mooie gedichten van Hanny ter Haar, helaas niet meer bij ons. En alle verhalen van ‘onze’ Rob Moret, die Candia van begin af aan heeft meegemaakt. Ook de humor van Jan Slabber die zelfs in de diepste krochten van een Candialoog tot uiting is gekomen. Wat een ‘baas’ zouden mijn kinderen zeggen, haha! 

  Een echte heer, dat is wat Meneer Slabber voor onze vereniging was en is. Hij heeft samen met Peter de Jong jr. heel veel voor onze vereniging gedaan. Het bolwerken van, jarenlang, een Internationaal Toernooi bijvoorbeeld. Hoe mooi zou het zijn als we zo’n fantastisch toernooi weer naar Candia zouden kunnen halen!? Dat we weer zulke mooie herinneringen kunnen gaan maken, want dat is veelvuldig gebeurd bij alle buitenlandse toernooien... 

  De reis door al die boekjes heen ging, van blij en trots voor al die betrokken mensen naar verdriet omdat er toch ook veel mensen niet meer zijn.. Een Rob Diemel bijvoorbeeld. En, met het schrijven gaan van dit voorwoord de partner van Rob Diemel, Harry Belmer, wie kent het koppel niet.. Jan de Man,  Henk ‘de haai’ Boelhouwer, maar ook Ferry van Mierlo .. Tsja, zo zijn er veel te veel te vroeg van ons heen gegaan en, dat wetende, is het des te belangrijker om herinneringen te maken, want dat is wat het leven de jus op de aardappels geeft. Dat je terug kan kijken als je later die 94 jaar mag bereiken en zo fit mag zijn als Klaas van Daalen en dan kan vertellen over jouw ‘Candia familie’ van toen. Weet je nog? O ja! En dan kan er niets anders zijn dan die glimlach van herinneringen. 

  Wij hopen met deze speciale jubileumeditie van de Stip wat glimlachen op gezichten te krijgen en als dat lukt dan hebben wij ons doel bereikt.  

  Wij willen iedereen bedanken die ons heeft geholpen met het schrijven van deze jubileum editie en in het bijzonder Raymond Schoenaker en Wil Otte voor het beschikbaar stellen van hun archief en plakboeken aan foto’s. Ook alle credits voor de vormgeving gaan naar Peter Kuhl en voor de cover en de tijdlijn naar Saskia van Ommen.